Hindi Hastalıkları Nelerdir?

kanatlipet.com - Hindi Hastalıkları Nelerdir

Hindiler tavuklarında yakalandığı birçok kanatlı hastalığına yakalanabilmektedirler . Ancak yinede incelendiğinde hindiler bazı hastalıklara tavuğa göre nispeten daha dirençlidir. Marek hastalığı ve Enfeksiyöz Bronşit kaynaklı enfeksiyon oldukça nadirdir . Coccidiosis sadece hafif formda ortaya çıkar. En yaygın hastalıklar , Koriza , Koksidiyoz , Mikoplazma ve karabaş hastalığıdır . Bu hastalıkların çoğunun önlenmesi ve tedavisi için etkili ilaçlar bulunmasına rağmen ,işletmeye bulaşmasını  önlemeye daha fazla vurgu yapılmalıdır. Hindiler çeşitli hastalıklara dirençli olmalarına rağmen , ilk aşamalarda ve sonrasında özelliklede aşılar için Veteriner bakımı gereklidir.

Yaygın olarak Hindi yetiştiriciliğinde görülen hastalıklar ise şu şekildedir ;

Hindi Koriza

Hastalığın etkeni gram negatif bir bakteri olan Avibacteriom paragallinarum dur . Bu hastalık yapıcı bakteri dış çevre koşullarına karşı dayanıklı değildir . Kolaylıkla inaktive olabilir . Birden fazla dezenfektan madde bu bakteriyi öldürmede etkili olmuştur . Kanatlı  vücuduna girdikten sonra üst solunum organlarına yönelim gösterir .

Hayvandan hayvana solunum ve sindirim yollarıyla bulaşır . Hastalık direk temas ile enfekte hayvanların ağız , burun , göz akıntılarının sağlıklı hayvanların içme sularına ve damlacık enfeksiyonu ile soluyarak almaları şekilleriyle yayılım bulur . Enfekte toz partikülleri , ekipman malzeme ve personelde mekanik taşınmada rol oynar .

Hastalığa tüm yaşlardaki hayvanlar duyarlıdır ancak genç hayvanlar enfeksiyona daha fazla yakalanmaktadır . Hastalığın bulaşmasından belirti oluşumuna kadar ki süre 1-3 gün gibi oldukça kısa bir periyottur . Hastalığın sürüdeki yayılımı % 80 -100 kadar yüksektir ancak ölüm oranları genelde % 10 civarında seyretmektedir .

  • En sık olarak yüzde göz alt hizasında deri altında ve sakalda ödem tablosu .
  • Üst solunum yolları yangılıdır .
  • Burun , göz ve sinüslerde sarımsı bir akıntı vardır.
  • Gözler kızarık ve sulanmıştır .
  • Yüzün çok şiştiği vakalarda göz kapanacak kadar kısılır .
  • Yumurta verimi % 10 ila % 40 oranında azalır .
  • Yem ve su tüketimi azalır.
  • Hayvanlar giderek zayıflar .
  • Enfeksiyonun İnfeksiyoz Bronşit , İLT , CRD , ve New Castle gibi hastalıklarla komplike hale gelmesi klinik tabloyu ağırlaştırır ve ölümleri arttıracaktır .

Ölen hayvanlardan içi açılıp otopsi yaptığımızda şunları görürüz ;

  • Üst solunum yolu organları ve göz çevresi ödemlidir .
  • Mukuslu bir burun iltahabı ve sinüslerin iltihabı belirgindir .
  • Göz konjuktivası kızarmıştır , yangılıdır .

Histomonasis (Karabaş Hastalığı )

Karabaş hastalığı Histomonas Meleagridis adlı tek hücreli bir parazitten kaynaklanır. Karabaş , nispeten zararsız bağırsak kurtları (Heterakis) tarafından taşınır .Karabaş tavukları, tavus kuşlarını ve hindileri etkilemektedir , ancak hindiler ve tavus kuşları enfeksiyona karşı tavuklardan daha savunmasızdır . Hindiler, karabaş etkeni  ile enfekte olmuş Heterakis solucan yumurtalarını yediklerinde, karabaş bağırsakta ortaya çıkar ve bağırsak duvarın içine girerek iltihaplanma ve ishale neden olur. Daha sonra parazit karın üzerinden karaciğere göç eder ve bu sayede parazit karaciğere girerek ciddi hasara ve genellikle ölüme neden olur.

Nelere dikkat edilmeli ?

Kümeslerde ani ölümolabilmektedir . Hayvanlar öncesine göre donuktur . Parlak sarı ishal gözlenir . Çok istisnai durumlarda, hindilerin kafa rengi siyahlaşmaya başlar .

Koksidiyoz

Koksidiyoz , civcivlerde ishale ve yemden yararlanamama gibi durumlara neden olmaktadır . Bunun sonucundada büyümede geri kalırlar . İlaçlı yem, koksidiyozu tedavi etmeye veya önlemede kullanılmaktadır . Bu protozoal parazit ıslak, kirli altlıkta yayılıp büyüdüğünden, altlığın kuru tutulması da önemlidir. Ayrıca sekiz haftalıkken civcivleri meraya çıkarmak ve tünekleri sık sık taze toprağa taşımak koksidiyozu önlemeye yardımcı olacaktır. İlk 7 günlük yaşta civcivlere koksidiyoz aşısı yapmak korunma açısından çok faydalı olmaktadır .

Topallık

Hindilerde en yaygın topallık nedeni, çeşitli yollarla bulaşabilen Mikoplazma enfeksiyonudur. Bulaşma havadan , yumurtanın içinden ve çiftleşme yoluyla olabilmektedir . Çoğu durumda Mycoplasma, şişmiş bacak eklemlerine neden olur.

Nelere dikkat edilmeli ?

Hayvanlar topallar.çünkü eklemleri yangılıdır , şişmiştir .

İlave olarak birçoğunda hapşırma , şişmiş sinüsler ve donukluk gibi belirtilerde olacaktır . Hareket etmede isteksizlik vardır bu yüzden kilo vermeye başlarlar .

Enfeksiyonu kontrol altına almak için antibiyotik kullanılması önerilir. Bununla birlikte, tedavi yalnızca klinik belirtileri geçici olarak iyileştirecek ve etkilenen kanatlıları hastalıktan kalıcı olarak temizlemeyecektir. Bu tür enfekte hindiler, daha sonra yaşamlarının klinik belirtilerini yeniden geliştirebilir.

Korunma , hastalığı dışarıda tutmaya dayanır. Yalnızca saygın tedarikçilerden kümes hayvanları veya diğer kuşları satın alın. Mümkünse, yemlere erişimlerini büyük ölçüde kısıtlayarak yabani kuşları uzak tutmaya çalışın.

Hemorajik Enterit

Hemorajik Enterit, çoğunlukla 6-12 haftalık genç hindileri enfekte eden, kanlı bir ishale ve tedavi edilmezse ölüme neden olan bir Adenovirüsün neden olduğu bir hastalık tablosudur .           Nelere dikkat edilmeli ?

Hayvanlarda halsizlik ve hareket isteksizliği vardır . Genellikle kanlı ishal görülür . Ani ölümler yaşanabilmektedir .

Hindilerde kanlı bir ishal, hemorajik enteriti düşündürür, ancak şüpheyi doğrulamak için kan testi kullanılabilir. Çoğu durumda, ikincil bakteriyel enfeksiyonları kontrol etmek için antibiyotikler reçete edilir.

Solunum Yolları Hastalıkları

Hindilerde Solunum Hastalığının başlıca nedenleri Mycoplasma ve Avian RhinoTracheitis virüs (ART) ‘dir. ART nin yaygın kullanılan ismi ise Şişbaş Hastalığıdır.

Mycoplasma çiftleşme yoluyla, hava yoluyla bulaşabilir ve tavuktan civcivlere bulaşabilir. Mikoplazma, yüzün kısılmasına, şişmesine ve topallığa yol açan eklem enfeksiyonlarına neden olabilir . Mycoplasma’nın kanatlılar tarafından ömür boyu taşındığını ve çok az hasarla hareketsiz kalacağını , ancak stres zamanlarında alevlenebileceğini unutmamak önemlidir.

ART / TRT, Mycoplasma ile ortaya çıkabilen viral bir enfeksiyondur. ART yüzün kısılmasına ve şişmesine neden olur. ART, hava yoluyla veya kirli botlar veya ekipman gibi kontamine nesneler yoluyla bulaşır.

Nelere dikkat edilmeli ?

Hayvanlarda hapşırma , sulu gözler veburun akıntısı vardır .

Hafif durumlarda hindiler iyileşir. Bununla birlikte halsizlik oluşur veya durum düzelmezse , muhtemelen antibiyotiklere ihtiyaç duyulacaktır. Sadece saygın tedarikçilerden civciv satın alın . Şiş baş hastalığı için aşılar ile korunma önlemi alınmalıdır . Kümeslerin iyi havalandırılması gereklidir . Bu hastalıklar yetersiz ve kalitesiz havalandırma durumlarında çok daha kolay ortaya çıkarlar .

    Yorumlar

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir