Hindi Yetiştiriciliği Hakkında Önemli Bilgiler

kanatlipet.com - Hindi Yetiştiriciliği Hakkında Önemli Bilgiler

Hindilerin doğadaki ana vatanları kuzey Amerika dır. Tavuklarla birlikte Galliformes takımına ait bir tür kümes hayvanlarıdır. Küresel hindi eti üretimi yaklaşık 5,7 milyon ton / yıl’dır. Bunun% 60’ından fazlası hindilerin ana vatanı olan Kuzey Amerika’da üretilmektedir. Hindiler 500 yıldan fazla bir süre önce evcilleştirilmesine rağmen, hindilerin etleri için üretilmesi ancak 20. yüzyılda olmuştur. Bundan önce, hindiler tüyleri için yetiştirildi ve kümes hayvanları gösterilerinde sergilendi. Hindiler, onları sevilen evcil hayvan olarak bulan İspanyollar tarafından Avrupa’ya götürüldü.

Birçok kanatlı türünde olduğu gibi, hindilerinde  dişileri ,  erkeklerden daha küçüktür ve genellikle daha az renklidir. Hindilerin kanat açıklıkları 1.5-1.8 metredir ve erkek hindilerin gagadan sarkan, kendine özgü etli bir uzantıları vardır. Bir hindinin normal ömrü 10 yıldır ve safkan hindilerin tam boyuta ulaşması yaklaşık 4-5 ay sürer. Dişi hindilerin tamamen olgunlaşması 16 hafta kadar sürmektedir ve ortalama 3,6 kg ila 7,2 kg  ağırlıktadır. Damızlık bir hindi, bir tavuğun altı aylık yumurtlama döngüsünde 1.500 civciv üretebilir.

Ticari hindi damızlıkları her yıl sadece yaklaşık 45 canlı kümes (civciv) üretir. Hindi yumurtalarından civciv çıkması 28 gün sürer. Üreme ve çoğalmaları isteniyorsa yumurtaların döllülüğünün yüksek olması gerekir. Bunun için 10 dişi hindiye 1 erkek olması idealdir.

Hindi civcivleri hazır alınıyor ve kümese yerleştiriliyorsa dikkat edilmesi gereken pek çok nokta vardır ;

  • Hindi civcivleri tavuk civcivlerine benzemezler , daha dayanıksızdırlar , kolay ölürler .
  • Civcivlerin koyulacağı kümes temiz olmalıdır . Eski sürülerden herhangi bir hastalık materyali bırakılmamalıdır .
  • Hindi civcivleri gelmeden en az 12 saat önce kümes ısıtılmalıdır . Civciv seviyesinde sıcaklık 32- 34 derece olmalıdır .
  • Geldikleri ilk gün hayvanlara % 2 lik şekerli su verilebilir . Bu şekerli su hem hayvanların enerji ihtiyacını karşılar hemde bağırsaklarını çalıştırır.
  • İlk 3 gün hayvanlar 24 saat ışık almalı ardından 3 günde 1 saat ışık süresi azaltılarak 16 saat ışık alacak şekilde yetiştirilebilirler.
  • Erişkinler ve palazlar ayrı kümeslerde barındırılmalıdır.
  • İlk 8 haftalık dönemde % 28 proteinli 2850 enerjili yem ile beslenmelidirler.

Bazı saf hindi ırkları kümes hayvanı koleksiyonerleri tarafından korunurken, ticari olarak et için yetiştirilen hindiler özel olarak yetiştirilmiş melezlerdir (iki veya daha fazla farklı cins arasında bir melez). Ticari hindi yetiştiriciliği, saf ırklara göre çok daha hızlı büyüyen ve yemi vücut ağırlığına çok daha verimli bir şekilde dönüştüren melez türlerle sonuçlanmıştır. İyi dengelenmiş bir rasyon ile ideal koşullar altında, modern bir beyaz melez hindi 10 haftalıkken 6 kg ağırlığa ulaşabilir ve yem dönüşüm oranı (yenen yem miktarının canlı ağırlık artışına oranı) yaklaşık 2: 1 olmaktadır.Yani 2 kilogram yem tüketimine karşılık 1 kilogram et üretir. Ticari hindiler, göğüs ve uylukta daha fazla et olması için özel olarak yetiştirilir. Beyaz tüylü hindiler, tüyleri yolunduğunda derilerinde çirkin pigment lekeleri olmadığı için genellikle tercih edilir.

Yaygın Hindi Irkları İse Şunlardır ;

Bronz ırk

bronz ırk

bronz ırk

Bu ırkın en büyük özelliği geniş göğüslü olmasıdır. Altı ayın sonunda erkekler 11-12 kg. canlı ağırlığa, dişilerse 8-9 kg. canlı ağırlığa ulaşır. Genellikle 28 haftada cinsi olgunluğa ulaşır. Yumurta rengi beyaz olup kahverengi beneklidir. Yumurta verimi 40-70 adettir . Ortalama yumurta ağırlığı 85 gramdır.

Siyah ırk

siyah ırk

siyah ırk

İngiltere orjinli bir ırktır. Cüssesi orta büyüklükte olup, et kalitesi iyidir ve göğüs eti boldur. Tüyleri yeşil cilalı siyahtır. Yumurta verimi yıllık 60-70 adet olup , ortalama 75 gr’dır.

Beyaz ırk

beyaz ırk

beyaz ırk

Bu ırkın orijininin bronz ırkı olduğu söylenir. Tüyü beyaz, bacak ve parmakları solgun pembe, sakalı siyah renktedir. Kesilip temizlendikten sonra üzerinde küçük hav tüyleri pek görünmez. Yumurta verimi bronz hindi kadardır. Yumurtaları beyaz, üzeri kahverengi beneklidir. 26 haftada cinsi olgunluğa erişir. Meşhur beyaz hindi ırkları Avusturya, Hollanda ve İngiliz beyazlarıdır.

 Bourbon kırmızısı

Orta ağırlıktadır. Yalnızca Amerika’da yetiştirilmektedir. 24-28 haftalıkken cinsi olgunluğa erişir. Rengi kırmızımtırak kahve olup, kanat kuyruk tüyleri beyaz, tunç ve kırmızı karışığıdır. Bacakları pembemsi kırmızıdır.

Jersey buff

Küçük tip hindilerdir. 26 haftalıkken cinsi olgunluğa erişir. Rengi göğüs hariç sarımsı, kırmızı, göğüs tüyleri erkekte siyah uçlu, dişide beyaz uçludur.

Hibrit ırk :

Hindi yetiştiriciliği ileri olan ülkelerde beyaz hindi ırklarının birbirleriyle melezleme yapılması neticesinde elde edilmişlerdir.. Bu hibrit hindi ırkları genelde ağır hindi ırkları olup, kümes şartlarında beslenmesi zorunludur. Meraya çıkamazlar 26 haftalık besleme sonunda kesildiğinde erkekler 19-20 kg. dişileri 10-11 kg et verebilir.

    Yorumlar

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir